Ultrasound Techniek

​Ultrasoon geluid en ultrasone trillingen betreft geluid waarvan de frequentie te hoog is om gehoord te worden door het menselijk oor. Ultrasound geeft een vroegtijdige detectie van lagerschades & smeringsproblemen
Onder ultrasound verstaat men frequenties welke in het algemeen boven de menselijke gehoorgrens van ca. 18 kHz liggen. Slijtage aan roterende en reciproke machineonderdelen gaan vaak gepaard met ultrasoon detectie, en zodoende kan deze techniek worden gebruikt om deze slijtages te ondervangen. Ultrasound techniek kan onvoldoende smering of het doorbreken van een smeerfilmlaag ondervangen.

Dit is een non-destructief onderzoek, dus machines kunnen in bedrijf blijven. Wij onderzoeken uw machinepark met een detectie pistool en headset. Tegelijkertijd filteren wij andere verstoringen van geluidsbronnen uit en dus worden deze niet gedetecteerd. Predictief en & Pro-actief inspecteren van roterende apparatuur d.m.v. ultrasound techniek heeft vele voordelen. Een ultrasound lager inspectie programma voorziet u van vroegtijdige waarschuwing van lagerschade en niet te vergeten het detecteren van gebrek aan smering en het belangrijkste het voorkomen van oversmering van lagers. 60 tot 80% van alle lagerschades zijn smering gerelateerd. Ultrasound kan gebruikt worden op alle lagersnelheden en omdat ultrasound een hoog frequent korte golf is, en het mogelijk is om conflicterende achtergrondgeluiden er uit te filteren. Door te focussen op een smalle band van hoge frequenties is het mogelijk d.m.v. ultrasound techniek minimale wrijvingen te detecteren.

Uit verschillende onderzoeken is vastgesteld dat het monitoren met ultrasound zeer vroegtijdig waarschuwt voor lagerschades. Verschillende stages van lager falen zijn vastgesteld: 8dB boven basiswaarde geeft gebrek aan smering aan; 12dB boven basiswaarde is het begin van lagerschade; 16dB boven basiswaarde geeft een verder gevorderd stadium aan van zichtbare lagerschade; 35-50dB toename boven basiswaarde zware lagerschade aangeeft.Er zijn drie methodes voor het ultrasound monitoren van lagers:
• Vergelijken: Vergelijk van dezelfde type lagers.
• Historisch: Trenden over tijd met behulp van speciale software
• Analytisch: Spectrum analyse

Meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.