Operating Deflection Shape

​ODS

Operating deflection shape (ODS) is de juiste oplossing voor uw probleem machine. Alle complexe fundatie, resonantie of andere vibratie problemen worden zichtbaar. Ongepland onderhoud van roterende apparatuur in een productiefaciliteit is verantwoordelijk voor een aanzienlijk hoog percentage productieverlies. Falende installaties zullen niet alleen aanleiding geven tot verloren omzet maar eveneens resulteren in onnodig hoge onderhoudskosten, bijvoorbeeld aan vervangingsonderdelen, voorraadbeheer en energieverbruik. Al geruime tijd zijn offline trillingsmetingen en x-y richting (orbit) metingen bij voorkeur de methodieken om problemen bij – met name – roterende machines op te sporen en problemen mee vast te stellen. Deze methodes zijn meestal doeltreffend, vooral wanneer deze door een ervaren trillingsanalist uitgevoerd worden. Een aanvulling hierop zijn de zogenaamde Operating Deflection Shape / ODS-metingen, waarbij men door een gevisualiseerde beweging van de machine, of het te meten object, volledig inzicht krijgt omtrent de faaloorzaak van het probleem.

Wat houdt ODS nu precies in?

Operating deflection shape analyse is een meetmethode waarbij de beweging van een structuur gemeten wordt tijdens het in bedrijf zijn. De daadwerkelijke beweging is vaak te snel en de amplitude meestal te klein om waar te nemen met het blote oog. De driedimensionale vectorprojectie ODS kan vertraagd afgespeeld worden. Daarnaast kunnen vectorbewegingen met versterkte beweging weergegeven worden. Een tekening of animatie zegt meer dan 1000 woorden.
Van het te meten object wordt een driedimensionale projectie gemaakt. Vervolgens wordt op elk snijpunt, van lijnen, in de projectie in drie richtingen, in combinatie met een fasemeting, een trillingsmeting uitgevoerd. Met als resultaat een vectorwaarde in een bepaalde richting. Door van alle snijpunten de vectoren (die mogelijk verschillende richtingen hebben) gelijktijdig te laten bewegen, wordt de beweging, bijvoorbeeld bij 1 maal toerental, van de machine natuurgetrouw weergegeven.

Door het op een eenvoudige wijze inzichtelijk te maken van abstracte materie wordt besluitvorming omtrent investeringen en modificaties vergemakkelijkt, voor zowel technici als niet-technisch personeel.

Meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.