Hefinstallatie voor metrovoertuigen in onderhoud bij IJssel

Het GVB (Gemeentelijk VervoersBedrijf) in Amsterdam voert zelf het onderhoud uit aan de metrovoertuigen. Daarvoor is een hal gebouwd met een installatie die bestaat uit twaalf kleinere hefinstallaties. Aan IJssel de vraag om deze installatie te onderhouden.

AANPAK

Voordat IJssel de uitgangspunten voor het onderhoud op papier zet, wordt er eerst poolshoogte genomen. IJssel wil de installatie met eigen ogen zien en stelt vervolgens een gedegen onderhoudsplan voor. IJssel gaat niet alleen de storingsdienst vervullen, maar ook twee keer per jaar periodiek onderhoud plegen en een aantal verbeteringen doorvoeren in de installatie.

RESULTAAT

Al tijdens het eerste bezoek aan de onderhoudshal constateert IJssel dat de twaalf hefinstallaties niet goed zijn gemonteerd. De handen gaan direct uit de mouwen en het probleem wordt opgelost. Naast de afspraken rondom onderhoud, gaat IJssel onder meer tandwielkasten dichtmaken. Zo worden extra onderhoudskosten vanwege stof en vuil voorkomen.

‘Al tijdens de besprekingen stak IJssel de handen uit de mouwen. Wij zijn erg te spreken over deze proactieve houding.’

Simon Bouman, GVB

OVER GVB

GVB verzorgt het openbaar vervoer in en rond Amsterdam. Dagelijks maken ongeveer 843.000 reizigers gebruik van de metro, bus, tram, trein en de pont. GVB verwacht dat dit aantal zal groeien naar 1 miljoen reizigers. Het metrosysteem vormt de ruggengraat van het netwerk, met voertuigen van 116 meter lang en 190 ton zwaar. De hefinstallatie voor het onderhoud van de voertuigen bestaat uit 12 kleinere hefinstallaties voor de draaistellen, die elk in een put van 6 meter diep gemonteerd zijn.