Wat is het thermische infraroodbereik? En wat betekend NIR, SWIR, MWIR en LWIR?

Sir William Herschel bepaalde de relatieve energie van zonlicht door een optisch prisma te gebruiken en er zonlicht doorheen te laten gaan. De typische regenboogkleuren verschenen en aan het einde van de rode zichtbare kleur gebruikte hij een thermometer om de temperaturen te meten. Hij concludeerde dat het spectrum van het zonlicht verder ging dan het zichtbare rode licht en hij noemde dit INFRAROOD.

Contactloze infraroodtemperatuurmeting maakt gebruik van de infraroodstraling die wordt uitgezonden door objecten bij een bepaalde temperatuur. Hoewel het hele bereik van infraroodtemperatuurmetingen in het golflengtebereik van 0,75 μm tot 1000 μm ligt, is het onderverdeeld in verschillende sub bereiken (veelgebruikte):

Infrarood Spectrum

De belangrijkste bereiken voor contactloze temperatuurmetingen zijn de NIR-, SWIR-, MWIR- en LWIR-bereiken met golflengten van 0,75 – 15 μm en wordt daarom “Thermisch Infrarood” genoemd. Sommige speciale apparaten zijn ontworpen om in het zichtbare lichtbereik te werken, bijvoorbeeld bij 550 nm.

Volgens de Stralingswet van Planck en de verplaatsingswet van Wien, geldt meestal dat instrumenten met korte(re) golflengten, hogere temperaturen worden gemeten.
Hoe lager de te meten applicatie temperatuur, hoe langer de golflengte (spectrale respons) van het instrument (pyrometer/scanner/imager) zal zijn – en vice versa.

Wet van Planck
Het onderstaande diagram toont typische temperatuur bereiken die worden gedekt door verschillende spectrale reacties van apparaten voor het meten van infraroodstralingstemperatuur.

Infrarood Temperatuur vs Meetbereik

Om het beste instrument voor een specifieke toepassing te kiezen – afgezien van kritische toepassingsomstandigheden – is de procestemperatuur een van de belangrijkste parameters die de vereiste golflengte van het instrument bepalen.

Gewoonlijk is het belangrijk om de kortst mogelijke golflengte van een instrument binnen het bereik te selecteren om de leesfout als gevolg van veranderingen in de meetomstandigheden, zoals de emissiviteit van het te meten object, te minimaliseren.

Dit zijn niet de enige parameters en voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden bij het selecteren van het beste instrument. Als u verder deskundig advies wilt over het contactloze temperatuurmeetsysteem dat nodig is voor uw specifieke industriële proces/toepassing, neem dan contact met ons op.